16 maja br. uczestniczki i uczestnicy seminarium przedmiotowego (III rok BA) prowadzonego przez prof. Agnieszkę Pawłowską-Balcerską z Instytutu Filologii Germańskiej, brali udział w polsko-niemieckiej konferencji studenckiej „Polen und Deutschland auf dem Teller – eine (nicht nur) kulinarische Reise in das Nachbarland oder wie man über den eigenen Tellerrand blicken kann”.
Konferencja była zwieńczeniem trwającej od 1 kwietnia br. współpracy online ze studentkami i studentami slawistyki z Uniwersytetu im. Marcina Lutra w Halle i Wittenberdze (Halle an der Saale). Koordynatorkami projektu tandemowo-tridemowego z ramienia Uniwersytetu im. Marcina Lutra w Halle i Wittenberdze były dr Renate Misevica-Trillitzsch oraz dr Yvonne Drosihn.
W ramach tygodniowej podróży studyjnej do Poznania, podczas dwóch wspólnych zajęć goście z Halle an der Saale finalizowali ze swoimi koleżankami i kolegami z Polski pracę nad wystąpieniami konferencyjnymi.
Podczas konferencji uczestniczki i uczestnicy projektu zaprezentowali rezultaty swojej pracy nad ostatnim, najbardziej czasochłonnym zadaniem projektowym, którego punkt ciężkości stanowiły kulinaria, a także ich powiązania z językiem i kulturą z perspektywy Polski oraz Niemiec ze szczególnym uwzględnieniem Poznania i Halle an der Saale.